Vissza /

Elveszett civilizációk / 5. A maják - A királyok vére TELJES, 480p



Leírás:
A maja civilizáció közép-amerikai prehispán civilizáció, amelyet a maja népek fejlesztettek ki és a Kolumbusz előtti Amerika legfejlettebb kultúrája volt. Azon a területen fejlődött ki, amely ma Mexikó délkeleti részét, egész Guatemalát, Belizét, valamint Honduras és El Salvador nyugati részeit foglalja magába.
A kifejlett írás, művészet, monumentális építészet, matematika, asztronómia és orvostudomány terén elért eredményei vetekedtek az ősi Egyiptom és a hellén kultúra virágkorának eredményeivel. Matematikusaik már akkor feltalálták a "nulla" fogalmát, valamint a számok helyiértékének jelentőségét, amikor az európaiak még a római számokkal küszködtek. Képesek voltak pontosan mérni az időt, és az olyan csillagászati eseményeket, mint a nap- és holdfogyatkozások, évszázadokra előre is ki tudták számolni.
2016-os felfedezés alapján az egykori civilizáció városai a csillagképek legfényesebb pontjai szerint jöttek létre. Még napjainkban is találnak növényzettel benőtt új piramisokat a dzsungelben, és a LIDAR-t használó régészek olyan ősi utakat azonosítottak, amelyek az egykori városokat kötötték össze. Kiderült, hogy a maja civilizáció nagyobb és fejlettebb volt, mint azt korábban gondolták.
A maja civilizáció elpusztult ugyan, de a népcsoport leszármazottai ma is élnek, több mint 6 millió ember, akik több mint huszonnyolc maja nyelvet beszélnek, és zömmel ugyanazon a területen élnek, mint az őseik.

A film hossza: 00:48:44 (Ha most elindítod a lejászást, 13:33-ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 499 alkalommal

Feltöltve: 2022-06-22 17:00:00 (1 éve)

Kulcsszavak: elveszett, civilizációk, maják, királyok, vére, teljes, 480p


További dokumentumfilmek




Hozzászólások

Tetszett a film? Vagy éppen ellenkezőleg nem? Itt bátran elmondhatod a véleményedet.

comments powered by Disqus