Vissza /

Noé bárkáján - a 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park



Leírás:
„40 esztendő a Hortobágyon, a puszta életében egy füttyentés csupán. Ezt eleinte nem éreztük, senki nem is gondolt rá. Azt gondoltuk, hogyha öt perc alatt meg nem védjük, azt amit előtte száz évig nem védtek meg, akkor teljesen el fog minden pusztulni. A puszta az nem fog soha eltűnni, azt hiszem mindent kihevert idáig, csak arra kell vigyázni, hogy ne kerüljön túl hosszú időbe, míg kihever egy-egy beavatkozást és az a természetvédelem által végzett legnagyobb feladat, amit el tud látni.”

Dr. Kovács Gábor természetvédelmi őr így fogalmazta meg, mit jelent négy évtized a Hortobágy történetében. Tavaly volt 40 éve, hogy a pusztából nemzeti park lett. A Debrecen Televízió 40 perces dokumentumfilmje a 40 év eseményeit dolgozza fel, kicsit visszatekintve az előzményekre és az okokra, amiért szükségessé vált megvédeni a pusztát. Többek között azt a kezdeti küzdelmes időszakot, amikor még magashegyi lámát, libát, vagy gyöngytyúkot akartak tenyészteni a pusztán, mikor a pásztorok kibontott karikással, kampósbottal estek neki a pusztát feltörni szándékozóknak.

A magyar természetvédelem első bizonytalan lépéseitől jutunk el a milliárdokból elvégzett tájrekonstrukcióig. Mindezt a főszereplők (pásztorok, természetvédelmi szakemberek) visszaemlékezésében, látványos képeken keresztül, HD felbontásban mutatja be a DTV filmje.
Ez a látványos, dokumentarista ugyanakkor már csak a szereplők miatt is érdekes, élvezetes film nem jöhetett volna létre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság hathatós közreműködése nélkül. A forgatás során nemcsak a szervezésben és a hiteles történetmesélésben segédkeztek az igazgatóság volt, vagy jelenleg is aktív munkatársai, hanem maguk is szereplőkké váltak.

A DTV stábját a táj egyedülálló hangulata mellett az az elhivatottsággal átitatott miliő is lenyűgözte, melyben a természetvédelmi szakemberek dolgoznak. Ezért volt a munka is élvezet, ezért vállal újra és újra szerepet a Debrecen Televízió a természetvédelemben és tekinti hitvallásnak a magyar táj, a magyar érték bemutatását.

A film hossza: 00:40:01 (Ha most elindítod a lejászást, 12:20-ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 25.078 alkalommal

Feltöltve: 2015-02-11 06:43:00 (9 éve)

Kulcsszavak: noé, bárkáján, éves, hortobágyi, nemzeti, park


További dokumentumfilmek




Hozzászólások

Tetszett a film? Vagy éppen ellenkezőleg nem? Itt bátran elmondhatod a véleményedet.

comments powered by Disqus