Vissza /

Pozsonyi csata 907 - Battle of Pressburg



Leírás:
Külön köszönetnyilvánítás részemről Ősi Krisztiánnak, aki eljuttatta az anyagot.

Emlékezzünk büszkén a legfényesebb magyar hadtörténelmi eseményre, a pozsonyi csatára!
Árpád serege győzelmének köszönheted,TE most magyarként élhetsz,beszélhetsz .

907-ben az adatok szerint július 4 és 7 között zajlott le magyarság egyik legfontosabb katonai ütközete a pozsonyi csata. Ebben a fényes győzelemben a keleti frank hadat semmisítette meg a magyar hadvezetés. A nyugati sereg nagy része megsemmisült (egy herceg, három püspök, tizenkilenc gróf is életét vesztette). A bajorok által vezetett egyesült sereg, a Kárpát-medencében új hazát alapított magyarok megsemmisítésére készült, miként annak idején az avarok elleni nagy frank hadjáratokban. A csatának az emléke a legfontosabb hadtörténelmi eseményünk. Kiváló vezetéssel elsöprő győzelmet arattak őseink a nagy túlerőben lévő ellenséges seregen.

Ez a diadal napja!
Olvassátok, nézzétek és terjesszétek!
Emlékezzetek, az Igazság szabaddá tesz!

''.., Ibi decretum omnium sententia Vgros Boiariae regno eliminandos esse,...'' (Ungarn Jahrbuch http://epa.oszk.hu/01500/01536/00017/pdf/00017.pdf)
Gyermek Lajos keleti frank király szavait idézve: " elrendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak"
http://books.google.ro/books?id=ZO4bF...
http://books.google.ro/books?id=SnBSA...
page 372-374

Destruction of frank-german army
Hungary vs Bavaria-East Frankia
50000 hun vs. 100000 frank-german
Leaders;
king (kagan,kende) Árpád (Chussal-Zolta/Zulca), dúló Durszák(Tursath), Bogáth, Szalárd(Soard/Szavard), harka Bulcsu, Lehel(Leel), Súr (Assur)
vs.
king (kagan) Louis,margrave Luitpold, bishop Theodomar, prince Sighard, etc.
Immediately after this battle, another army of Louis was destroyed at Ennsburg and near Regensburg (Abach).
From among 44 german leaders 34 left their teeths on field [19 dinasties]

In 910 the Huns destroyed again the germans and franks at Augsburg and Eichstadt.

Made by Zoltes the thracian (turk)

Leírás: A X. század legnagyobb csatáját a magyarok vívták 907-ben a bajorok által vezetett egyesült európai keresztes hadak ellen. A csata eredménye ismert: a magyar haderő tönkreverte a megsemmisítésükre érkező keresztes sereget és a győzelmével biztosította a magyarság fennmaradását a Kárpát-medencében.

A csata lefolyása és előzményei azonban kevésbé ismertek. A mai napig rejtély és elhallgatás fedi a történteket. A legfontosabb kiváltó ok természetesen a magyarok letelepedése volt a Kárpát-medencében. Egyesülve az itt élő avar rokonaikkal, a magyarok egy erős birodalmat alapítottak és meggátolták a frankok és a bajorok keleti terjeszkedését. Nyugaton attól tartottak, hogy a megerősödött magyarság nagyhatalmi politikát fog folytatni és visszaállítja Atilla Hun Birodalmának a Rajnáig és az Északi-tengerig terjedő hajdani határait.

A nyugati hadjárat előkészítése a magyarokkal szövetséges Arnulf német-római császár halála után (899) indult el, kezdetben lelki és vallási síkon. A magyarokat a végsőkig démonizálták, az Apokalipszis vészt hozó lovasainak és az ördöggel szövetséges, kegyetlen keresztényellenes pogányoknak kiáltották ki. A cél a magyarellenes európai keresztény összefogás megvalósítása és a magyarokat legyőzni képes keresztes had felállítása volt. A lelki felkészítés és a templomokban hirdetett pogányellenes propaganda sikerrel járt és 907 tavaszán egy hatalmas keresztes haderő gyűlt össze Ennsburgban és megfogadva Ludwig király hadiparancsát; „Irtsátok ki a magyarokat” („Hunguros eliminandos esse”) elindult a magyarok és az avarok megsemmisítésére.

A szerző figyelembe vette a IX. és a X. század valós történelmi eseményeit és az eseményeket befolyásoló főszereplők indítékait.
A magyar és a magyarbarát oldal főszereplői: Árpád kende, Kurszán horka, Szabolcs gyula, Ürkünd besenyő kagán, Arnulf német-római császár és Formosus pápa.
A magyarellenes keresztes szövetség főszereplői pedig Adeltrude spoletói császárnő, VI. Stephanus pápa, III. Sergius pápa, Theodóra, a dúsgazdag római özvegy, Leo bizánci császár, Thietmar salzburgi érsek és Luitpold bajor herceg.
A magyarok hatalmas győzelmet arattak a Pozsony környéki csatákban, hosszú időre elvették nyugati szomszédaik kedvét a Hunguria elleni támadástól és végérvényesen biztosították a magyarság fennmaradását a Kárpát-medencében.
Megrendelhető online: http://puskikiado.hu/book/7034

EZÉRT IS ÖRÖKKÖN-ÖRÖKKÉ MAGYARORSZÁG RÉSZEKÉNT
TEKINTJÜK POZSONYT, NYITRÁT S AZ EGÉSZ FELVIDÉKET!

A film hossza: 00:21:03 (Ha most elindítod a lejászást, 19:55-ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 77.477 alkalommal

Feltöltve: 2014-11-04 19:40:00 (9 éve)

Kulcsszavak: pozsonyi, csata, battle, pressburg


További dokumentumfilmek




Hozzászólások

Tetszett a film? Vagy éppen ellenkezőleg nem? Itt bátran elmondhatod a véleményedet.

comments powered by Disqus