Vissza /

Csataterek - 2. rész: Vértes, 1051Leírás:
Ez az epizód az 1051-es vértesi csatát mutatja be érdekesen és izgalmasan.
1051-ben Henrik, német-római császár (akinek korábban Orseolo Péter - a király - Magyarországot hűbérbirtokként ajánlotta fel, és aki mindezt el is fogadta), haddal indult Magyarország ellen, hogy hűbérjogát érvényesítse.
A német csapatok keresték az ütközetet, azonban a magyarok a felperzselt föld taktikáját alkalmazták, csakúgy mint István 1030-ban II. Konrád ellen. A német sereg elől a lakosságot kiköltöztették, az élelmet elvitték, vagy elpusztították. A németek ennek ellenére a Vértesig, egyes források szerint Székesfehérvárig jutottak. Béla herceg a seregeit azonban a németek hátába irányította, hogy a Zala és Rába közti részt, valamint a mosoni gyepűket erősítsék. A németek éheztek, mivel semmi élelmet nem találtak és az utánpótlásuk is akadozott. A németeket a magyar csapatok közben folyton kísérték és apróbb összecsapások szinte mindennaposak voltak, éjszakánként rajtaütöttek az őrökön, a vonulós csapatok közt nyargaltak és egy-két nyílvessző kilövése után eltűntek. Ekkor döntöttek úgy a német csapatok, hogy elhagyva a Vértest, északra fordulnak az utánpótlást szállító hajókhoz. De akkor azok már nem voltak ott, ugyanis Béla herceg elfogatta az egyik futárt és olyan levelet küldött a püspöknek németek nevében, amelynek értelmében a hadjáratnak vége és forduljanak vissza Regensburgba. A legenda szerint a Vértes onnan kapta nevét, hogy az elfáradt és éhező németek vértjeiket eldobálva indultak tovább észak felé.

A győztes csata eredményeként a morvamezei békében (1058) a német-római császár már sem anyagi, sem területi igényeket nem támasztott, a magyarok hűbéresi viszonya pedig fel sem merült.

A magyar történelem nagy csatái elevenednek meg az animációs technika segítségével. A Honfoglalás korától dolgozzák fel a magyar történelem legnagyobb jelentőségű csatáit.
Szakértő-történész: Baltavári Tamás.

A Media Partners Hungary sorozata
http://www.mediapartners.hu

Feliratkozáshoz katt ide:
http://www.youtube.com/channel/UCwkVNnwdoQLPhxmYWQVEM5Q?sub_confirmation=1

Kövess minket a Google Pluson:
https://plus.google.com/u/0/b/113932610530883243013/113932610530883243013/videos

A film hossza: 00:06:32 (Ha most elindítod a lejászást, 14:35-ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 113.453 alkalommal

Feltöltve: 2016-01-05 20:27:00 (7 éve)

Kulcsszavak: csataterek, vértes, 1051


További dokumentumfilmek
Hozzászólások

Tetszett a film? Vagy éppen ellenkezőleg nem? Itt bátran elmondhatod a véleményedet.

comments powered by Disqus